fullveldipng 

OPLEV 2 DAGE MED VANDRING PÅ DEN SMUKKESTE DEL AF "KÓNGSVEGURINN"

ved Þingvellir og Laugarvatn lørdag d. 23. og søndag d. 24. juni 2018

Kong Frederik VIII og ministeren for Island Hannes Hafstein var i sin tid begge ivrige efter at etablere en gensidig forståelse mellem Island og Danmark. Kongen tog det første skridt, da han sammen med regeringen og rigsdagen inviterede alle de islandske altingsmænd til Danmark i sommeren 1906. Året efter foretog kongen og rigsdagsmedlemmerne en vellykket Islandsfærd. Man kan sige, at der med disse to besøg blev indledt en forhandlingsproces, som siden skulle føre til Islands selvstændighed i 1918.

Den danske officer, opdagelsesrejsende, arkæolog og forfatter Daniel Bruun havde på det tidspunkt allerede på sine mange rejser i Island kortlagt farbare strækninger, som senere kunne bruges som veje for turister. Han var derfor, med den hjælp han kunne få fra sine islandske venner, en god støtte ved planlægningen af begge disse begivenheder. I forbindelse med Kongerejsen i 1907 arrangerede han en turistrejse for folk fra Danmark, der ønskede at følge kongen på hans Islandsfærd. Alt blev nøje tilrettelagt: Skibsrejse, transport, heste, telte, madrasser, proviant m.m.

I sommeren 2018 med fejringen af 100-året for Islands selvstændighed kan en del af Kongefærden genopleves, idet det Islandske Vandrelaug - Ferðafélag Íslands - arrangerer en spændende week-end tur på den smukkeste del af ”Kóngsvegurinn”, som blev anlagt i 1907 i anledning af kongens besøg.


Thingvellirjpg

Turen finder sted lørdag d. 23. og søndag d. 24. juni 2018 og er en kombineret vandre- og bustur i området omkring Þingvellir, Laugarvatn og Úthlíð. Ólafur Örn Haraldsson, der er formand for Ferðafélag Íslands og opsynsmand i Þingvellir Nationalpark er guide på turen. Han har et enestående kendskab til området og vil undervejs fortælle om naturen og historien. Han har været på højskole i Danmark og taler flot dansk, så han vil fortælle på dansk for deltagerne fra Danmark. Under vandringen vil der naturligvis også blive fortalt om Kongefærden i 1907. Den dyre og fine vej blev bygget, så kongen behageligt kunne blive kørt – men Kongen ønskede at foretage rejsen til hest. Derfor kunne man på anden vis bruge de to vogne, som var specielt indkøbt i England til kongen. Den ene vogn blev brugt til at transportere festlige produkter, mest gode flasker vin, og den anden blev brugt til at transportere kongens toilet.

De to dages vandring er lette og uden stejle bakker. Man går meget langsomt og holder mange pauser.

Dag 1. Lørdag går man ca. 8 km. Vi starter fra Thingvallavatn, fra Vatnskot. Lidt efter følger man Kongevejen hen ad den gamle Gjábakkavegur  til den dybe lavahule Tintron. Det tager 3-4 timer. Vi stopper i skoven og spiser undervejs den medbragte mad. Resten af den dag er i bus, hvor vi først kører til de berømte jordhuler, hvor der tidligere boede folk. Vi kører videre til Laugavatn, hvor vi graver bagt brød - hverabrauð - op af lavaen og spiser det med røget ørred fra Útey. Herefter er der adgang til Laugarvatn Fontanas geotermiske bade, en helt igennem unik og helsebringende oplevelse for krop og sjæl. Dagen slutter med middag i restaurant Lindin. Overnatning på Dalasel i Laugarvatn.


b5ed3ef0-41c0-406e-80f0-f8ec332bd7c0jpg

Dag 2. Søndag. Dagen starter med, at man kører i privatbiler til Úthlíð, hvor bilerne bliver parkeret, og bussen kører gruppen til Laugardalshólar, hvor vandreturen ad Kongevejen genoptages. Man går fra Efstadal og spiser frokost på en spændende restaurant. Man fortsætter ad Kongevejen gennem skoven til det kendte Brúará-vandfald, hvor man går over Brúará og derfra til Úthlíð, hvor turen slutter. Den anden dag er hele gåturen 15 km, men hvis man ikke önsker at gå så langt, kan man gå 10 km til broen over Brúará (Broåen), hvor vi sikrer os, at vi har en bil klar til dem, som ikke vil gå den sidste del af vejen til Úthlíð.

Inkluderet: Bus, indkvartering, smagning på hverabrauð og ørred , adgang til Fontana geotermiske bade, middag i Restaurant Lindinn, frokost i Efstadal og guide. Medlemmer af Dansk-Islandsk Samfund i Island vil være behjælpelige med at komme til og fra Þingvellir. Man sørger selv for flybillet til/fra Island.

Brochuren kan downloades nederst på denne side.

 

Nærmere oplysninger hos: Ferðafélag Íslands Tlf: (+354) 568 2533 Email: fi@fi.is

og Vibeke Nørgaard Nielsen (+45) 61513085 Email: vibe.nn@fibermail.dk 

KÓNGSVEGURINN_.pdf