fullveldipng 

Temadag den 29/9 på Lindholm Høje Museet i Aalborg:
Island: 100 året for Islands selvstændighed som suveræn stat i personalunion med Danmark.

Det er i år 100 år siden, at Island og Danmark indgik i personalunion, som varede fra den 1. december 1918 til den 17. juni 1944. Danmark og Island var dermed i denne periode to selvstændige, suveræne stater med kongefællesskab (kongeriget Danmark og kongeriget Island), men tillige med Islands udenrigsanliggender varetaget af Danmark. Christian X blev unionstidens eneste konge af Island.
Den 20.-23. maj 1944 stemte Islands befolkning for ophævelse af personalunionen med Danmark og for indførelse af en republik. Og den 17. juni samme år blev Republikken Island udråbt på Þingvellirsletten. Sveinn Björnsson blev valgt til landets første præsident og siden efterfulgt af Ásgeir Ásgeirsson, Kristján Eldjárn, Vigdís Finnbogadóttir (verdens første demokratisk valgte kvindelige præsident), Ólafur Ragnar Grímsson og nu Guðni Th. Jóhannesson.
Vi skal denne dag fokusere på 1918-loven og de forskellige årsager, som ledte frem til republikken. Vi ser nærmere på kongen af Island og de efterfølgende præsidenter. Til sidst hører vi om den islandske falk. I 1903-1919 prydede den Islands våbenskjold. I 1921 blev den islandske falkeorden stiftet af Christian X som tegn på Islands selvstændige status fra 1918. Islands præsident er den islandske falkeordens stormester.        

Program for dagen:
kl. 10:00 - 10:45: Introduktion. Lise Gjedssø Bertelsen, mag.art., ph.d.
kl. 11:00 - 12:30: Islands selvstændighed som suveræn stat i personalunion med Danmark. Guðmundur Hálfdanarson, professor, Islands Universitet i Reykjavik.
kl. 13:15 - 14:45: Islands vej fra danske konger til præsidenter. Tryggvi Felixson, seniorrådgiver, Nordisk Råd.
kl. 15:15 - 16:00: Den islandske falk med præsentation af levende falk. Frank Skaarup Hansen, falkoner.
Praktisk:
Tid: Lørdag den 29/9. Sted: Lindholm Høje Museum, Vendilavej 11, Nørresundby v/Aalborg. Pris: Kr. 195 (inkl. kaffe/the og småkager formiddag og eftermiddag). 
Tilmelding nødvendig ved Folkeuniversitetet, via www.fuaalborg.dk eller tel. 98167500.


ISLANDSKE HESTE I BYEN

Dansk Islandshesteforenings jubilæumsfest  finder sted søndag den 21. oktober på Nordatlantens Brygge i København.  

Hovslag, prust og rækker af islandske heste rider i optog fra Christiansborg Ridebane til Nordatlantens Brygge i anledning af Dansk Islandshesteforenings 50 års jubilæum og Den Islandske Ambassades fejring af 100-året for Islands suverænitet.


Det hører til sjældenhederne, at islandske heste kan opleves live i en hovedstad. D. 21. oktober kan familier, kendere og ikke-kendere af racen stifte bekendtskab med Nordens egen oprindelige fuldblod – de stærke, robuste tøltere – og blive klogere på dens enorme betydning i århundreder i hjemlandet.

Det er samarbejdspartnerne Dansk Islandshesteforening, Islands Ambassade i København, Nordatlantens Brygge, Horses of Iceland og Dansk-Islandsk samfund, der er gået sammen om at skabe det kulturelle fremstød midt i Københavns stemningsfulde og historiske havneområde. Takket være en stor imødekommenhed Kongelig staldmester Niels Randløv fra De Kongelige Stalde kommer Christiansborg Ridebane også i spil.


”Islandske heste i byen” d. 21. oktober på Nordatlantens Brygge vil åbne en verden af islandsk kultur og historie for alle sanser med hesten som omdrejningspunkt.

Islands minister for nordisk samarbejde, Sigurður Ingi Jóhannsson ankommer på Nordatlantens brygge til hest med formand for Dansk Islandshesteforening Mie Trolle. Her vil de bl.a. blive modtaget af Minister for Nordisk Samarbejde Eva Kjer Hansen.

Herefter er hele familien velkommen til at klappe hestene og tage del i de mange aktiviteter, der alle hylder islandsk kultur.
Læs mere om arrangementet på foreningens hjemmeside