København, Islands hovedstad i 500 år og kamppladsen for landets selvstændighed

Velkommen til foredrag og byvandring med Guðjón Fríðriksson 3. og 4. maj

Gujon-Fririksson_lit1-150x150jpg

Året 2018 er et særligt år i dansk-islandsk sammenhæng, for det er 100-året for Islands selvstændighed, der indtrådte med Forbundslovens ikrafttræden 1. december 1918. Islændingenes kamp for selvstændighed blev indledt i København i den første halvdel af 1800-tallet. København var Islands hovedstad fra det 15. århundrede, og mange bygninger i byen vidner om landenes fælles historie og Islands frihedskamp.  

Guðjón Fríðriksson er en historiker som har viet en god del af sin professionelle karriere til at studere Københavns betydning for Islands udvikling. I 2014 udgav han sammen med sin kollega Jón Þ. Þór bogen Kaupmannahöfn sem höfuðborg Íslands (København som Islands hovedstad) der på 1.200 sider fortæller historien om forholdet mellem Island og København i 500 år. Bogen har været udgangspunkt for et meget populært tv program i Island.

Guðjón kommer til Dansk-Islandsk Samfunds årsmøde som traditionen tro finder sted i ambassadørresidensen, Fuglebakkevej 70, Frederiksberg, torsdag den 3. maj klokken 16.30, for at holde et foredrag om islændingenes forhold til København, og ikke mindst om de steder i København som spillede en vigtig rolle i kampen for selvstændighed. Næste dag, fredag den 4. maj, bliver der en byvandring sammen med Guðjón, hvor vi vil besøge nogle af de steder, hvor islændingene færdedes og planlagde kampen for selvstændighed. Byvandringen starter i Jónshús, Det islandske kulturhus, Øster Voldgade 12, København K. klokken 16.00 og ventes at vare i ca. 3 timer.

Husk tilmelding til årsmødet senest 30. april på info@dansk-islandsk.dk eller tlf. 4541 0839